Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: pozor Категория: Изкуство
Прочетен: 294287 Постинги: 61 Коментари: 6
Постинги в блога от Ноември, 2009 г.
23.11.2009 11:47 - Gay and Lesbian Fest Sofia

Позор представя

филмовата програма

на 5-я GAY&LESBIAN FEST в София


image

 

Тази година във филмовата програма на gay & lesbian фестивала в София ще бъдат показани 12 филма от различни национални кинематографии. За първи път фестивалът предлага толкова богата и разнообразна филмова програма.
 Официалното откриване ще бъде на 1 декември от 20.30ч. в „Червената къща” с най-добрия гей филм за 2009-та „Един британец в Ню Йорк”. Лентата спечели наградата „Теди” от фестивала в Берлин, а в главната роля е един от титаните на британското кино Джон Хърт, който се превъплъщава в ролята на популярния гей писател Куентин Крисп.
 В програмата на фестивала е още един носител на „Теди” за най-добър гей филм – „Съзряването на Максимо Оливерос”. Историята на симпатичния хлапак Макси е най-награждаваният филм в историята на Филипините.
 Един от фаворитите на гей фестивалите по света – „Ако светът беше в краката ми”, ще има своята премиера за България по време на 5-я
Gay & Lesbian Fest. Режисьорът Том Густафсон представя една съвременна екранизация на Шексиповата комедия „Сън в лятна нощ”. Филмът е с награда за най-добър филм от фестивалите в Индианаполис, Тампа и Нашвил, наградата на публиката във Флорида и Торонто и награда на журито в Сиатъл и Лос Анджелис.
 Хладен скандинавски хумор ще представи исландската комедия „Единадесет открити мъже”. Капитанът на местен футболен отбор е уволнен след като съотборниците му разбират, че е гей, но той не се отказва и създава професионален футболен клуб с гей играчи.
 Два от най-провокативните гей проекта ще имат своята българска премиера по време на
Gay & Lesbian Fest“Fucking Different Tel Aviv” и “Fucking Different Berlin”. Различни режисьори представят свои гледни точки за гей обществото в двата мегаполиса Берлин и Тел Авив.     Индийският „На брат ми Нихил” идва в България с наградата на журито и наградата на публиката от филмовия фестивал в Монреал. Драматичната история на младия плувец Нихил ще бъде показана за първи път у нас.         Фаворитът на Кан Апичатпонг Уирасетакул се включва във фестивала с мистичния шедьовър „Тропическа епидемия”. Освен наградата за режисура от фестивала в Кан, филмът е носител и на наградата за най-добър филм от фестивалите в Торино, Сао Пауло и Сингапур.
  Най-силният дебют в американското независимо кино за последното десетилетие „
L.I.E.–Магистралата към Лонг Айлънд” също е част от програмата на 5-я Gay & Lesbian Fest. Филмът е носител на 2 награди „Независим дух” – за дебют и за продуцент и с номинации в 5 категории, включително във водещите за „Най-добър филм” и „Най-добър режисьор”.
  Премиера за България ще има най-гледаният филм в Мексико „Живот на улицата”, които е носител на цели 11 награди на мексиканската филмова академия „Сребърен Ариел”. Лентата представя потресаващи гледки от подземния живот на Мексико сити и неговите обитатели.         
  Културното многообразие на фестивала се допълва от турския „Девет” на режисьора Юмит Юнал, познат на българската публика от хитовия „Истанбулски приказки” и изтънчения „Киносалон за забранени филми”, който ни допуска да надникнем зад завесите на едно кино за порно филми в Париж и да се запознаем с хората, които работят и гледат филми там.

Филмите могат да бъдат видени в салоните на Червената къща и Евро синема, съответно от 1 до 4 декември в „Червената къща” и от 4 до 10 декември в „Евро синема”. Програмата на „Евро синема” ще бъде обявена до седмица.

 

ПРОГРАМА Червената къща

 

1 декември /вторник/

20.30 – Един британец в Ню Йорк – 74 мин.

 

2 декември /сряда/

16.00 - Съзряването на Максимо Оливерос - 100 мин.

18.00 - Единадесет открити мъже – 85 мин.

19.30 - Магистралата към Лонг Айлънд  -  97 мин.

21.30 - Fucking Different Berlin - 90 мин.

 

3 декември /четвъртък/

16.00 – Девет – 91 мин.

18.00  - Fucking Different Tel Aviv - 80 мин.

19.30 - Ако светът беше в краката ми - 95 мин.

21.30  - За брат ми Нихил - 120 мин.

 

4 декември /петък/

18.00  - Живот на улицата, 84 мин.

19.30 - Тропическа епидемия - 118 мин.

21.30 – Киносалон за забранени филми – 90 мин.

 

ФИЛМИТЕ

Eдин британец в Ню Йорк / An Englishman in New York /2009/ - Великобритания, 74 мин., реж. Ричард Лекстън

-          Джон Хърт, Синтия Никсън, Сузи Кърц

Биографичен филм за годините, които популярният гей-писател Куентин Крисп прекарва в Ню Йорк. Блестяща актьорска игра на Джон Хърт, удостоен с наградата „Теди” от Берлинале 2009.

МФФ Берлин – Награда „Теди” за Джон Хърт; Лондон ЛГТБ Фестивал – Официална селекция; МФФ Трибека – Официална селекция; L.A. Outfest – Официална селекция

image

 

Fucking Different Tel Aviv /2009/ - Израел, 80 мин., късометражни новели

„Политика и секс” – реж. Хила Бен Барух, 5 мин.

„Аз съм Бригите” – реж. Стефани Абрамович, 9 мин.

„Една пейка встрани” – реж. Яир Хокнер, 3 мин.

„Cherchez la femme  - реж. Еял Бромберг и Сиван Леви, 7 мин.

„Душевен приют” – реж. Ясмин Макс, 9 мин.

„Разоръжаване” – реж. Новембър Уондърин, 8 мин.

„Похищението” – реж. Йоси Брауман, 7 мин.

„Позор” – реж. Еран Коблик Кедар и Рикардо Ройщазер, 6 мин.

„Йоси и Ясмин” – реж. Нир Не-Енам, 7 мин.

„Нищо не зависи от…” -  реж. Авитал Барак и Зи Гал, 7 мин.

„Мръсни пари” – реж. Елад Закаи, 7 мин.

„Активен/Пасивен” - реж. Анат Соломон, 5 мин.

МФФ Берлин – секция „Панорама”; Тел Авив ЛГТБ Фест – Официална селекция; Лондон ЛГТБ Фест – Официална селекция; Торино ЛГТБ Фест – Официална селекция

image

 

Ако светът беше в краката ми / Were the World Mine /2008/ - САЩ, 95 мин., реж. Том Густафсон

-          Танер Коен, Уенди Роби, Зак Грей, Крисчън Столт

Съвременна екранизация на Шекспировата комедия „Сън в лятна нощ”. Животът на Тимъти изцяло се променя след като е избран да изпълни ролята на Пук в училищен мюзикъл по мотиви на Шекспир. Омагьосваща феерия от пъстри костюми, цветни светлини, впечатляващи танци и колоритна музика.

МФФ Флорида – Награда на публиката; Индианаполис ЛГТБ Фест – Най-добър филм; L.A. Outfest – Голямата награди на журито; МФФ Нашвил – Най-добър ЛГТБ филм; МФФ Роуд Айлънд – Награда на публиката; Сиатъл ЛГТБ Фест – Награда на журито за режисура; Тампа ЛГТБ Фест – Награди за най-добър филм, най-добър актьор /Танер Коен/, най-добра актриса /Уенди Роби/, най-добър сценарий; Торино ЛГТБ Фест – Награда на публиката; Торонто ЛГТБ Филм и Видео Фест – Награда на публиката

image

 

За брат ми Нихил / My Brother Nikhil /2005/ - Индия, 120 мин., реж. Онир

-          Санджай Сури, Дия Мирза, Виктор Банерджи

Семейство Капур са добре позната и уважавана фамилия в Гоа. Бащата Навин е пенсионер, който се грижи за съпругата си Анита, сина си Нихил и дъщеря си Анамика. Навин научава, че Нихил е избран да представи Гоа на националното първенство по плуване. Дни преди първенството треньорът на Нихил го отстранява от отбора.

МФФ Монреал – Награда на журито, Награда на публиката; Милано ЛГТБ Фест – Награда на публиката; Хамбург ЛГТБ Фест – Втора награда на публиката;  Сан Франциско ЛГТБ Фест – Официална селекция; Брюксел ЛГТБ Фест – Официална селекция; Лонг Айлънд ЛГТБ Фест -  Официална селекция; Любляна ЛГТБ Фест – Официална селекция

 

image

 

Съзряването на Максимо Оливерос / The Blossoming of Maximo Oliveros /2005/ - Филипини, 100 мин., реж. Ореус Солито -          Нейтън Лопез, Солиман Круз, Пин Медина Макси е 12-годишен хлапак, който се шляе из коварните улици на Манила и мечтае да бъде момиче. С усмивка и находчивост, разговаря с околните и не пропуска да сложи красиво цвете в косата си. Гледа романтични филми и наблюдава как се целуват възрастните. Един ден Макси решава да съблазни младия полицай Виктор. МФФ Берлин – Кристална мечка за дебютен филм; Награда „Теди”; МФФ Ротердам – Награда  Netpac; МФФ Лас Палмас – Награда на публиката; Награда за най-добър актьор / Нейтън Лопез/; Торино ЛГТБ Фест – Най-добър филм; МФФ Сънданс – Номинация за награда на журито; „Независим Дух” – номинация за чуждоезичен филм; МФФ Ванкувър – Официална селекция; Лондон ЛГТБ Фест – Официална селекция

image

 

Fucking Different Berlin /2005/ - Германия, 90 мин., късометражни новели

„Мръсницата” – реж. Мартина Минет Драйер

„От другата страна” – реж. Йорг Андреас

„Сърдечно” – реж. Кристиан Петерсен

„По време на цъфтеж” – реж. Натали Персилие

„Кой се страхува от…” – реж. Холиендголи

„Изкуството на кадъра” – реж. Михаел Бринтруп

„Тъжната роза” – реж. Волтрод Вейланд

„Мартина” – реж. Юрген Брюнинг

„Зовът на океана” – реж. Изабела Гресер

„Любов на мотоциклет” -  реж. Ева Брьокерхоф и Хуана Дубиел

„Училище за елфи” – реж. Удине Фрьоминг

„Куриерът” – реж. Адес Забел

„Потънала в звезден прах” – реж. Михаел Сток

„Чукът” – реж. Маркус Лудвиг и Петер Оел

МФФ Берлин – секция „Панорама”; МФФ Буенос Айрес – Официална програма; Милано ЛГТБ Фест – Официална програма; Джакарта ЛГТБ Фест – Официална селекция; Остин ЛГТБ Фест – Официална селекция; Париж ЛГТБ Фест – Официална програма

 

Единадесет открити мъже / Eleven Men Out /2005/ - Исландия, 85 мин., реж. Робърт Дъглас

-          Бьорн Харалдсон, Хелги Бьорнсон, Йон Атли Йонасон

Звездата на исландски футболен отбор признава пред съотборниците си, че е гей. Напуска отбора, но не може да пропусне мач и всеки път е на трибуните. Решава, че може да създаде професионален футболен отбор от гей играчи, който да се състезава с останалите отбори в лигата.

МФФ Торонто – Официална селекция; МФФ Берлин – Официална програма; МФФ Дъблин – Официална селекция; Награди „Еда” /исландски „Оскар”/- номинация за най-добър филм, 3 номинации за поддържаща мъжка роля; МФФ Белфаст – Официална селекция; Лондон ЛГТБ Филм – Официална селекция; Маями ЛГТБ Фест – Официална селекция

 

image

 

Тропическа епидемия / Tropcal malady /2004/ - Тайланд-Франция-Германия-Италия, 118 мин., реж. Апичатпонг Уирасетакул

-          Бонлоп Ломно, Сакда Кеубуади; Хуаи Десом; Удом Прома

Филмът разкрива страстната връзка между двама мъже, която води до необичайни последствия. В началото ставаме свидетели на невинното привличане на двамата в тихо и слънчево селце. По-късно историята взема неочакван обрат заради неизвестна епидемия, скрита дълбоко сред сенките на джунглата.

МФФ Кан – Награда на журито, номинация за „Златна палма”; Торино ЛГТБ Фест – Най-добър филм, Награда на журито; МФФ Сао Пауло – Награда на критиката; МФФ Индианаполис – награда на журито; МФФ Сингапур – Награда на журито; МФФ Мелбърн – Официална селекция; МФФ Торонто – Официална селекция; МФФ Пусан – Официална селекция; МФФ Тайпе – Официална селекция; МФФ Ситжес – Официална селекция

image

 

Киносалон за забранени филми / Porn Theatre /2002/ - Франция, 90 мин., реж. Жак Ноло

-          Жак Ноло, Витория Сконамильо, Себастиен Виала

Кино, в което се прожектират филми за възрастни пази тайни, които остават скрити в сумрака на киносалона. Всяка вечер в залата се събират самотници, търсещи сродни души, травестити, дошли да демонстрират поредния си тоалет, женени мъже, решили да изневерят на своите половинки. Персоналът на киното е единственият свидетел на случващото се.

Торино ЛГТБ Фест – Най-добър филм; L.A. Outfest – Награда на журито; МФФ Кан – Официална селекция; МФФ Ротердам – Официална селекция; МФФ Гент – Официална селекция

 

Девет / Dokuz/2002/ - Турция, 91 мин., реж. Юмит Юнал

-          Али Пойразоолу, Сера Йълмаз; Джезми Баскън, Фикрет Кушкан

Беден квартал в Истанбул. Красиво, непознато момиче е брутално убито. Полицията разпитва шестима от обитателите на квартала. Наяве излизат дълбоко пазени тайни от подземния свят в тази част на Истанбул. Всеки казва истината, но запазва по нещо и за себе си.

МФФ Истанбул – Най-добър филм; най-добра актриса /Сера Йълмаз/; МФФ Анкара – Най-добър актьор /Фикрет Кушкан/, най-добра музика; МФФ Палм Спрингс – Официална селекция; МФФ Хамбург – Официална селекция

 

Магистралата към Лонг Айлънд / L.I.E. /2001/ - САЩ, 97 мин., реж. Майкъл Куста

- Пол Дейно; Брус Олтман, Брайън Кокс, Били Кей

15-годишният Хауи живее само с баща си, който не се интересува  от него.  Момчето е част от банда, която ограбва къщите около магистралата  на Лонг Айлънд. Докато един ден не попадат в къщата на Джон, който съвсем не е такъв, за какъвто се представя. Изненадите следват една след друга.  Хауи разбира, че най-добрият му приятел Гари, крие много тайни от него.

Независим Дух – Награда за дебют /Пол Дейно/, Награда за продуцент, номинации за най-добър филм, режисьор, актьор /брайън Кокс/, поддържащ актьор /Били Кей/, дебютен сценарий; Барселона ЛГТБ Фест – Награда на журито; Копенхаген ЛГТБ Фест – Награда на журито; МФФ Довил – Голямата награда на фестивала, Награда на журито; МФФ Единбург – Най-добър режисьор /дебют/; L.A. Outfest – Най-добър филм, Най-добър актьор /Пол Дейно/; Милано ЛГТБ Фест – Най-добър филм; МФФ Стокхолм – Най-добър режисьор, Най-добър актьор /Пол Дейно/; Торино ЛГТБ Фест – Награда на журито

image

 

Живот на улицата / De La Calle /2001/ - Мексико, 84 мин., реж. Херардо Торт

-          Луис Фернандо Пеня, Марио Сарагоса, Мая Сапата

Разтърсваща история за тийнейджърите от улиците на Мексико сити, чийто дни преминават в дишане на лепило и пушене на хероин, а нощите си прекарват в канавките на града.

11 награда „Сребърен Ариел” /мексикански „Оскар”/, включително за най-добър актьор /Марио Сарагоса/, най-добра актриса /Мая Сапата/, най-добра поддържаща актриса /Ванеса Буше/, най-добър дебют, най-добър сценарий; МФФ Сан Себастиан – най-добър режисьор /дебют/; МФФ Сплит – Награда на ФИПРЕССИ; МФФ Стокхолм – Бронзов кон; МФФ Верона – Награда на журито, номинация за най-добър филм; Камеримаж – номинация за „Златна жаба”

 

image

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 3495 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.11.2009 08:59

„Сцена на открито” с хитовете на 80-те

Спомняте ли си времето, когато от радиостанциите звучаха хитовете на „Модърн Токинг”, Си Си Кеч и Сандра?

„Сцена на открито” на китайския режисьор Джиа Джанкъ ни връща назад към средата на 80-те, когато всички бяха облечени с лъскави блузи, клош панталони, а косите им бяха накъдрени. Самодейната танцова група на малък град решава да подражава на упадъчните западни идоли, за да може да се издържа. Среща трудности и неразбирания от властите, които не са съгласни да се пропагандира културата на Запада. През целия филм звучат хитовете на 80-те в източен вариант.

„Сцена на открито” е носител на наградата Netpac от филмовия фестивал във Венеция. Номиниран е за „Златен лъв” , печели наградата за режисура и наградата на ФИПРЕССИ на фестивала във Фрайбург, обявен е за най-добър филм на фестивала в Буенос Айрес и е носител на наградата за най-добър филм, връчвана от младата публика на един от най-големите азиатски фестивали, провеждащ се в Сингапур.

„Сцена на открито” е в програмата на фестивала „Едно сатори в утрото на есента” и ще се прожектира на 09.11/понеделник/ от 19.00ч. в Евро синема.


image
Категория: Изкуство
Прочетен: 1965 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 08.11.2009 13:12


Максимо Оливерос – момче или момиче?

 

Пърхащи мигли, закачлива усмивка, предизвикателна походка и ярка диадема в косите – това не е поредната холивудска красавица, това е Максимо Оливерос. 12-годишен хлапак от Филипините, които най-много от всичко на света иска да бъде момиче. Макси живее заедно с баща си и двамата си по-големи братя, които нямат нищо против младежът да изпълнява домакинските задължения, докато те сключват поредната незаконна сделка из гетата на Манила. Но плановете им се объркват, когато Максимо се влюбва в новоназначения полицай Виктор. Любовта или семейството?

„Съзряването на Максимо Оливерос” е най-успешният филипински филм до момента. Носител е на 3 награди от фестивала в Берлин, включително на „Кристална мечка” за дебют на режисьора Ауреус Солито и на наградата „Теди” за най-добър гей филм. На филмовия фестивал в Лас Палмас филмът печели наградата на публиката, а малкият Нейтън Лопез получава наградата за главна мъжка роля. Неволите на палавия хлапак са отличени и на фестивалите в Ротердам, Монреал, Торино и Амстердам.

„Съзряването на Максимо Оливерос” е част от фестивала „Едно сатори в утрото на есента”, който се провежда в Дома на киното, Евро синема и Червената къща. Филмът може да бъде видян на 6 ноември /петък/ в Дома на киното и на 11 ноември /сряда/ в Евро синема.


image

Категория: Изкуство
Прочетен: 2709 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 05.11.2009 16:39
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 294287
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91