Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: pozor Категория: Изкуство
Прочетен: 293856 Постинги: 61 Коментари: 6
Постинги в блога от Март, 2010 г.

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА В МАЛКИТЕ ФИЛМИ

 

27.03 – 27.04.2010

Евро синема  Червената къща

DaDa Cultural Bar  клуб Soho - Пловдив

 

image


На 27 март стартира новият проект на „Позор” - „Големите имена в малките филми”. В поредицата ще бъдат представени късометражни филми на известни режисьори, с участието на популярни имена от света на киното и музиката. Филмите ще бъдат прожектирани в „Евро синема”, „Червената къща”, новото арт място на столицата „DaDa Cultural Bar” /на ъгъла на „Бенковски” и „Московска”/ и клуб „Сохо” в Пловдив.

 

Първата програма от проекта „От Вим Вендерс до Емир Кустурица” включва шедьоври на носителите на „Златна палма” от фестивала в Кан Вим Вендерс /”18 километра до Трона”/, Чън Кайгъ /”Алеята със скритите цветя”/ и Емир Кустурица /”Дъжд в Рая”/. Освен тях ще бъдат показани „Когато сделката се провали” на номинирания за „Оскар” Бенет Милър, с участието на Скарлет Йохансон, „Триъгълникът” на скандалната Суук Ин Лий, позната от „Шортбъс” и „Линията на живота” на отличения с награда на журито от фестивала в Кан испански режисьор Виктор Ерисе.

Втората част от поредицата „От Джим Джармуш до Спайк Джоунзи” включва късометражния опит на отличения в Кан Аки Каурисмаки – „Всички кучета отиват в Рая”, черно-бялото предизвикателство на носителя на „Златна палма” Джим Джармуш „Нощни снимки” с участието на номинираната за „Оскар” Хлое Севини, както и музикалния експеримент на носителя на „Сребърна мечка” от „Берлинале” Спайк Джоунзи „Силата на избора”, в който се вихри култовият Кристофър Уокън. Програмата се допълва от пакистанското предложение „Едно магаре, една стена, едно магаре” на отличения в Берлин режисьор Хани Абу Асад, британската драма „Да убиеш Джо” с участието на носителката на „Независим дух” Емили Мортимър и музикалното видео на номинирания за „Оскар” Джон Сингълтън „Помни историята”.

В програмата „От Джони Деп до Юън Макгрегър” са включени режисьорският дебют на Макгрегър „Тромбон”, анимационният шедьовър „Харви Кръмпит”, отличен с „Оскар” и антивоенният проект на Марина Абрамович „Опасни игри”. Джони Деп и Фей Дънауей делят екран в музикалното предложение на Джулиан Темпъл „Сред пустошта”. Режисьорът на „Доберман” и „99 франка” Ян Кунен кани зрителите на пътешествие из джунглата на Амазонка с късометражния „Историята на Паншин Бека”. Програмата се допълва от руското предложение „Гласът” на Сергей Бодров и „Обсебен от звездите” с участието на Даниел Крейг.

 

 

 

От Вим Вендерс до Емир Кустурица -  84 минути

Прожекции:

27 март /събота/ - Евро синема - 20.00ч.

28 март /неделя/ - Евро синема - 17.30ч.

30 март /вторник/ - Евро синема - 20.15ч.

30 март /вторник/ - клуб Soho - Пловдив - 20.00ч.

01 април /четвъртък/ - Dada Cultural Bar - 20.30ч.

13 април /вторник/ - Червената къща - 19.30ч.

 

18 километра до Трона /2002/ САЩ/Германия, 12 мин., реж. Вим Вендерс

С: Чарлз Истън,  Амбър Тамблин

Носителят на „Златна палма” от фестивала в Кан Вим Вендерс отново се завръща към road movie периода. Прах от автомобилни гуми, безкрайни пътища, обсебваща музика и мистична ретро атмосфера.


Алеята със скритите цветя /2002/ Китай, 11 мин., реж. Чън Кайгъ

С: Фен Янзън, Ли Киан

Носителят на „Златна палма” от фестивала в Кан Чън Кайгъ представя историята на объркан китаец, решил да допусне в своя въображаем свят група разгневени хамали, които стават част от реалността му.


Дъжд в рая /2007/, Франция, 4 мин., реж. Емир Кустурица

Носителят на „Златна палма” от фестивала в Кан Емир Кустурица ни прави свидетели на една голяма веселба, която се случва, след като Ману Чао решава да подкара камион.


Когато сделката се провали /2006/, САЩ, 5 мин., реж. Бенет Милър

Със Скарлет Йохансон

Скарлет Йохансон изпълва всеки кадър от петминутното видео, режисирано от номинирания за „Оскар” Бенет Милър към песента на Боб Дилън.


Триъгълникът /2008/, Канада, 21 мин., реж. Суук Ин Лий

Със Суук Ин Лий, Тай Рънйан

Култовата Суук Ин Лий, която прекрачи границата с предизвикателния „Шортбъс” представя историята на нахакана азиатка готова на всичко, за да съблазни млад канадец, който не проявява никакъв интерес към секса.


Линията на живота /2002/, Испания, 13 мин., реж. Виктор Ерисе

С: Ана София Лианьо, Пелайо Суарес

Отличеният в Кан испански режисьор Виктор Ерисе рисува портрет на едно спокойно испанско селце през  40-те.  Докато децата се забавляват, селяните косят, а старците играят карти, едно бебе започва да кърви.


Връзките /2008/, Канада, 18 мин., реж. Арън Удли

Със: Саманта Уенстайн, Рикардо Ойос

Откритието на фестивала в Торонто Арън Удли режисира първите любовни трепети на две симпатични хлапета, които след изпълнена с приключения нощ, стигат до първата целувка.

 

 


От Джим Джармуш до Спайк Джоунзи – 81 минути

Прожекции:

3 април /събота/ - Евро синема - 20.00ч.

5 април /понеделник/ - Евро синема - 17.30ч.

7 април /сряда/ - Евро синема - 20.15ч.

8 април /четвъртък/ - Dada Cultural Bar - 20.30ч.

20 април /вторник/ - Червената къща - 19.30ч.


Всички кучета отиват в Рая – Dogs Have No Hell /2002/, Финландия, 12 мин., реж. Аки Каурисмаки, с Марку Пелтола, Кати Оутинен

Един мъж започва нов живот с жената, която обича. Отличеният на фестивала в Кан Аки Каурисмаки отново събира актьорите от „Мъжът без минало”, за да представи една мелодрама, с характерния хладен скандинавски нюанс.


Нощни снимки - Int. Trailer Night /2002/, САЩ, 10 мин., реж. Джим Джармуш, с Хлое Севини

Носителят на „Златна палма” Джим Джармуш ни пренася на снимачната площадка, където красива актриса се подготвя за нощни снимки.


Силата на избора - Weapon of Choice /2001/, САЩ, 6 мин, реж. Спайк Джоунзи, с Кристофър Уокън

Номинираният за „Оскар” Спайк Джоунзи и носителят на „Оскар” Кристофър Уокън забъркват един вихрен танц, от който зрителите остават без дъх. 


Помни историята - Remember the Time /1991/, САЩ, 8 мин., реж. Джон Сингълтън, с Еди Мърфи и Иман

Номинираният за „Оскар” Джон Сингълтън ни връща назад във времето, когато египетските фараони са се забавлявали така, както никой днес не може.


Да убиеш Джо - Killing Joe /1999/, Великобритания, 41 мин., реж. Мехди Норовзян, с Емили Мортимър и Крейг Кели

Британската звезда Емили Мортимър е в ролята на загрижена майка, която не може да се справи със своето непослушно хлапе.


Едно момче, една стена, едно магаре - A Boy, a Wall and a Donkey /2008/, Палестина, 4 мин., реж. Хани Абу Асад

Отличеният на фестивала в Берлин Хани Абу Асад представя историята на група хлапета, които се опитват да заснемат филм, така както холивудските режисьори.

 

 


От Джони Деп до Юън Макгрегър –  93 минути

Прожекции:

10 април /събота/ - Евро синема - 20.00ч.

11 април /неделя/ - Евро синема - 17.30ч.

13 април /вторник/ - Евро синема - 20.15ч.

15 април /четвъртък/ - Dada Cultural Bar - 20.30ч.

27 април /вторник/ - Червената къща - 19.30ч.



Мистериозните географски открития на Джаспър Морело -  The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello /2005/, Австралия, реж. Антъни Лукас, 28 мин.

Номинираната за „Оскар” готическа мистерия на ужасите разказва историята на Джаспър Морело – изпаднал в немилост навигатор, който напуска дома си и се отправя на пътешествие, за да постави едно ново начало.


Обсебен от звездите - Addicted to the Stars/2002/, Великобритания, 10 мин., реж. Майкъл Радфорд, с Даниел Крейг, Чарлс Саймън

Режисьорът на „Венецианският търговец” Майкъл Радфорд разказва историята на един астронавт, който се завръща на Земята, за да открие, че неговият син е остарял повече отколкото самия той.


Гласът – The Voice /2008/, Русия, 3 мин., реж. Сергей Бодров

Руската легенда Сергей Бодров ни прави съпричастни на един от най-съкровените моменти в едно семейство – появяването на детето. Но понякога трети човек може да обърка предварителните планове.


Сред пустошта – Into the Great White Open /1991/, САЩ, 4 мин., реж. Джулиън Темпъл, с Джони Деп, Фей Дънауей, Мат ле Бланк, Габриел Ануар

Младият Еди /Джони Деп/ пристига в Холивуд, веднага след като завършва следването си. Там среща млада красавица /Габриел Ануар/, която има същата татуировка като Еди.  Предстоят им успехи и трудности, свидетел на които ще бъде тяхната хазяйка /Фей Дънауей/.


Тромбон – Bone /1999/ - Великобритания,  9 мин.,  реж. Юън Макгрегър

В режисьорския дебют на Юън Макгрегър неудачник на средна възраст търси жената на своите мечти. И когато накрая я среща, няма смелостта да я заговори.


Историята на Паншин Бека - The story of Panshin Beka /2008/, Франция-Перу, 12 мин., реж. Ян Кунен

Режисьорът на „Доберман” и „99Франка” Ян Кунен ни кани на едно вълнуващо пътешествие из дебрите на Амазония, където младата Паншин Бека, очаква своето първо дете.


Опасни игри - Dangerous Games /2008/, Франция, 4 мин., реж. Марина Абрамович

Арт иконата Марина Абрамович представя своя последен антивоенен проект „Опасни игри”. Игрите на големите се отразяват пагубно върху децата.


Харви Кръмпит - Harvie Krumpet /2003/, Австралия, 23 мин., реж. Адам Елиът

Отличеният с „Оскар” филм на Адам Елиът представя живота на симпатичен бавноразвиващ се, който емигрира от Полша и се озовава на сметището в беден квартал в Австралия, където развива астма от прекомерна употреба на цигари.

Категория: Изкуство
Прочетен: 3021 Коментари: 0 Гласове: 1
20.03.2010 02:54 - COOLтурно
Категория: Изкуство
Прочетен: 3149 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 293856
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91