Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: pozor Категория: Изкуство
Прочетен: 293831 Постинги: 61 Коментари: 6
Постинги в блога от Април, 2009 г.
 

П о з  о р   представя

 

Бернардо Бертолучи, Жан-Люк Годар, Аниес Варда, Мира Наир, Микеланджело Антониони, Пиер Паоло Пазолини, Франко Дзефирели, Валтер Салес, Сергей Бодров, Марина Абрамович, Ясмила Збанич

 

 

КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ 2009

юни юли август

 

Дом на киното, Евро синема, Червената къща

 

Късо съединение 2009” ще стартира през юни в салоните на Дома на киното, Евро синема и Червената къща. В рамките на три месеца любителите на късометражното кино ще видят селекция от най-добрите филми номинирани за „Оскар”, в категориите „Най-добър игрален късометражен филм” и „Най-добър анимационен късометражен филм” за периода 2000 – 2008-ма година.

Специален акцент ще бъде поставен върху късометражните филми на френската режисьорка Аниес Варда. Варда е една от живите легенди на френското кино, носителка на десетки призове от престижни кинофоруми, включително на „Златен лъв” от фестивала във Венеция и „Сребърна мечка” от „Берлинале”.

 

Едно от събитията на фестивала ще бъде премиерата на филма „Човешки истории”. Сред режисьорите са носителят на „Златна мечка” Валтер Салес /”Централна гара „Бразилия”, „Мотоциклетни дневници”/, носителят на наградата за режисура от фестивала в Кан - Апичатпонг Верасетакул, руският класик Сергей Бодров /”Кавказки пленник”, „Монгол”/, носителката на „Златна мечка” Ясмила Збанич /”Гърбавица”/, арт иконите Марина Абрамович и Саркис. Сценариите на отделните новели са написани от Габриел Гарсия Маркес, от автора на „Хиляди сияйни слънца” и „Ловецът на хвърчила” Халед Хосейни, от автора на „Гомор” Роберто Савиано, както и от носителката на Нобелова награда за литература Елфриде Йелинек, автор на скандалния роман „Пианистката” и Тони Морисън – носител на „Пулицър” за романа „Възлюбена”.

В специалната рубрика „Класика” ще бъде показан един от шедьоврите на 60-те „Ро.Го.Па.Г.” на режисьорите Роберто Роселини, Жан-Люк Годар, Пиер Паоло Пазолини и Уго Грегорети. Сред актьорите са британската легенда Орсън Уелс и италианските звезди Уго Тоняци и Рики Тоняци.

Ексклузивно ще бъде прожектиран индийският филм „Миграция”, който включва четири новели на утвърдените индийски режисьори Мира Наир, Вишал Бхардвадж, Фархан Актар и Сантош Сиван. Сред актьорите са звездата на Боливуд Шабана Азми и Ирфан Кхан, познат от ”Беднякът милионер” и “The Darjeling Limited”.

Авангардният проект „Пътуване” представлява мултимедиен пърформанс, визуализиращ музиката. Идеята за проекта се появява през 2001г., когато Франк Ото и Бернт Кьолер-Адамс решават една песен да стане водещият елемент на необичаен синтез от изкуства. Двамата споделят своите виждания с други артисти от немския ъндърграунд  и заедно се заемат с изграждането на аудио-визуален проект. Водещият елемент на всеки един от бъдещите филми трябва да бъде музиката, независимо дали се показват подводни експедиции, хора, запилели се из дебрите на берлинското метро или танцови пърформанси, обединяващи изкуството със света на приказките. Всеки един от филмите е заснет на различни точки от планетата, едно безкрайно пътешествие във времето и пространството.

 

 Програмата „Британско късо съединение” ще включва режисьорския дебют на Джуд Лоу „С птица в ръка”.

Сред останалите заглавия на фестивала са носителят на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин “Gratte Papier”, трилогията на носителя на „Оскар” Адам Елиът – „Вуйчо”, „Братовчед”, „Брат” и режисираният от Боб Хоскинс „Баща ми, лъжецът”.

 

  

 

КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ 2009


Категория: Изкуство
Прочетен: 1993 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 28.04.2009 10:57
13.04.2009 16:57 - Други светове

П оз ор    представя

ЕДНО МИСТИЧНО ПЪТУВАНЕ ИЗ ТАЙНИТЕ НА АМАЗОНКА

ДРУГИ СВЕТОВЕ

Франция, 2004, 75 минути

Режисьор: Ян Кунен

image

„НИЕ НЕ ЗНАЕМ И НЯМА КАК ДА ЗНАЕМ ВСИЧКО!”

Дж. Колауей

 

Идеята за филма се заражда, докато Ян Кунен снима „Доберман”. По-късно докато режисьорът снима „Блубъри” в районите на Мексико и Перу, той открива традициите и културата на племето Шипибо-Конибо. Кунен се съсредоточава върху живота на шаманите и растенията, които те употребяват. Най-често шаманите изпадат в състояния на транс чрез  халюциногенни вещества. Какви възможности се откриват и какви рискове крият шаманизмът и опиатите, които практикуващите използват?  Едно мистично пътуване из тайните на Амазонка.

 

Shaman – от тюркски, означава „този, който знае”. Първоначално се използва в Северна Азия и Монголия за назоваване на народните лечители.

 

image

 

image

 

Някои антрополози и изследователи определят шаманите като посредници между материалния и духовния свят, които пътуват между световете в състояние на транс. Когато попадне в света на духовете, шаманът общува с  тях и иска помощ за лечение, за добър улов или за промяна на времето. Шаманизмът се основава на схващането, че видимият свят се контролира и е населен с невидими сили или духове, които влияят върху живота на хората.

 

 

 

image

 

Ян Кунен е роден на 2 май 1964г. в Утрехт, Холандия.

Преди игралния му дебют „Доберман”/1997/ е известен с работата по клиповете на „Erasure”“Lay All Your Love On Me”, “Voulez-vous” и “Always”. Още с дебютната си седмица на екран, „Доберман” придобива статуса „култов”. Актьорският състав включва имена като Венсан Касел, Чеки Карио, Моника Белучи, Ромен Дюри и Гаспар Ное.

През 2004г. Кунен снима втория си игрален филм „Блубъри”. В главната роля отново е Венсан Касел, а сред останалите имена в каста са Майкъл Медсън, Джулиет Луис, Колм Мийни и Чеки Карио. Докато снима в мексиканската джунгла, Кунен е обсебен от идеята да заснеме документален филм за обитателите на дивите райони в Америка.

„Други светове” представя традициите и културата на племето Шипибо- Конибо, обитаващо джунглата в района на Перу.

Интересът на Ян Кунен към документалното кино продължава и със следващия му филм „Даршан”, в който режисьора представя тайнствата на Индия.

През 2007г. на голям екран излиза екранизацията по романа на Фредерик Бегбеде „99 франка”.

През 2008-ма Ян Кунен е един от осемте режисьора взели участие в проекта „8”. Останалите са Вим Вендерс, Гюс Ван Сант, Мира Наир, Гаел Гарсия Бернал, Джейн Кеймпиън, Гаспар Ное и Абдерахман Сисако.

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 3906 Коментари: 1 Гласове: 0

П о з  о р   представя

 

Бернардо Бертолучи, Жан-Люк Годар, Аниес Варда, Мира Наир, Микеланджело Антониони, Пиер Паоло Пазолини, Франко Дзефирели, Валтер Салес, Сергей Бодров, Марина Абрамович, Ясмила Збанич

 

 

КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ 2009

юни юли август

 

Дом на киното, Евро синема, Червената къща

 

 

 

Специални програми с късометражни филми, номинирани и спечелили „Оскар”

Акцент върху късометражното кино

на Аниес Варда

КЛАСИКА

Роберто Роселини, Жан-Люк Годар

Пиер Паоло Пазолини, Уго Грегорети

Ро.Го.Па.Г

 

 

16 юли 2009

Дом на киното

 

Човешки истории

Stories on Human Rights

Франция/ Италия/ Русия/ Бразилия, 2008, 88 мин.

 

image

 

Режисьорите

 

Walter Salles /”Златна мечка” за „Централна гара Бразилия”, номинация за „Златна палма” за „Мотоциклетни дневници”/

 Marina Abramovic /”Destricted - Без ограничения”, „Златен лъв” от биеналето във Венеция за видео инсталацията „Балкански барок”/

Hany Abu-Assad /„Независим дух”, Европейска филмова награда и 3 награди от МФФ Берлин за “Paradise Now”, номинация за „Оскар” за “Paradise Now”/

Armagan Ballantyne - дебют

Sergei Bodrov /”Кристален глобус” от МФФ Карлови Вари за „Кавказки пленник”, „Ника” за режисурата на „Монгол”/

Shira Geffen /”Златна камера” и награда за сценарий от МФФ Кан за „Медузата”/

Dominique Gonzales-Foerster /Награда за най-добър късометражен филм „Malus” от МФФ Фестроя в Португалия/

 Runa Islam - дебют

 Zhang Ke Jia /”Златен лъв” от МФФ Венеция за „Still Life”, 2 награди от МФФ Берлин за „Pickpocket”, номинация за „Златна палма” за „24 City”/

 Francesco Jodice дебют

 Etgar Keret  /”Златна камера” и награда за сценарий от МФФ Кан за „Медузата”/

 Ange Leccia /Награда за най-добър късометражен филм „Malus” от МФФ Фестроя в Португалия/

 Charles de Meaux  /„Shimkent Hotel"/

 Murali Nair /”Златна камера от МФФ Кан за „Throne of Death”/

 Idrissa Ouedraogo /Награда на ФИПРЕССИ от МФФ Кан за “Yaaba”, „Гран при” на журито от МФФ Кан за „The Law”, „Сребърна мечка” от МФФ Берлин за „Samba Traorй”/

 Pipilotti Rist /Награда „Премио 2000” от биеналето във Венеция 1997/

 Saman Salur /Специална награда на журито от София Филм Фест за „From the Land of Silence”/

 Sarkis /Награда от биеналето в Париж „Prix de la Peinture”/

 Bram Schouw - дебют

 Teresa Serrano  /Специална награда от биеналето в Монтерей, Мексико/

 Abderrahmane Sissako /Награда на ФИПРЕССИ от МФФ Кан за „Waiting for Happiness”/

 Daniela Thomas /Номинация за „Златна палма” от МФФ Кан за „Linha de Passe”/

 Pablo Trapero / 2 награди от МФФ Венеция за „Crane World”, Наградата на ФИПРЕССИ от МФФ Ротердам за „Crane World”, номинация за „Златна палма” от МФФ Кан за „Lion"s Den”/

Apichatpong Weerasethakul  /Награда за режисура от МФФ Кан за „Tropical Malady”, номинация за „Златен лъв” от МФФ Венеция за „Syndromes and a Century”/

 Jasmila Zbanic /”Златна мечка” от МФФ Берлин за „Грбавица”/

 

Сценаристите

Gabriel Garcнa Mбrquez /Носител на Нобелова награда за литература/

Assia Djebar /Носител на награда за литература „Neustadt”, номинация за Нобелова награда за литература/

Nuruddin Farah /Носител на награда за литература „Neustadt”/

Khaled Hosseini /Ловецът на хвърчила”, „Хиляда сияйни слънца”/

Elfriede Jelinek /Носител на Нобелова награда за литература, „Пианистката”/

Naguib Mahfouz /Носител на Нобелова награда за литература/

Mo Yan /Носител на награда „Нюман” за литература, „Червено сорго”/

Toni Morrison /Носител на Нобелова награда за литература, Награда „Пулицър” за „Възлюбена”/

Josй Saramago /Носител на Нобелова награда за литература/

Roberto Saviano /”Гомор”/

 

 

 

КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ 2009

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 1653 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.04.2009 18:40
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 293831
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91