Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: pozor Категория: Изкуство
Прочетен: 294535 Постинги: 61 Коментари: 6
Постинги в блога от Август, 2008 г.
22.08.2008 19:47 - Red Spot

П оз ор    представя

 

„ЧЕРВЕНА ТОЧКА

 

„Позор” представя програмата „Червена точка”, която ще се проведе през септември в Дома на киното и Евросинема. Всички филми в проекта се показват за първи път на голям екран в България.  Обединени са около идеята на авторите им да провокират зрителите. Сред акцентите в програмата са „Контейнер” - последният филм на шведа Лукас Мудисон  – познат на българските зрители с филмите „Лиля завинаги” и „Заедно”, носителят на множество награди от фестивалите в Единбург, Довил, Лос Анджелис, Копенхаген, както и на две награди „Независим дух” – „L.I.E. – Магистралата към Лонг Айлънд и водещият филм на новото течение в американското независимо кино – mumblecore – „Целувка по устните”. Проектът се допълва от френското предизвикателство „Киносалон за забранени филми”, който ще бъде прожектиран в пълната си нецензурирана версия и източния шедьовър „Невинност”. По изрично настояване на режисьора Лукас Мудисон „Контейнер” ще бъде прожектиран в оригинал на английски език, тъй като водещият елемент на филма е черно-бялата визия.


11 септември /четвъртък/ – 21.00ч. Дом на киното 13 септември /събота/ – 20.30ч. Евросинема

Киносалон за забранени филми  / La Chatte a deux tetes

Франция, 2002, 90 мин.

Режисьор: Жак Ноло

Кино, в което се прожектират филми за възрастни пази тайни, които остават скрити в сумрака на киносалона. Всяка вечер в залата се събират самотници, търсещи сродни души, травестити, дошли да демонстрират поредния си тоалет, женени мъже, решили да изневерят на своите половинки. Персоналът на киното е единственият свидетел на случващото се.

Награди и номинации:

МФФ Лос Анджелис – Награда на журито;  МФФ Валенсия – Награда за най-добър филм; МФФ Торино – Награда за най-добър филм; МФФ Кан – Официална селекция МФФ Гент – Официална селекция; МФФ Ротердам – Официална селекция

 

25 септември /четвъртък/ – 21.00ч. Дом на киното

27 септември /събота/ – 20.30ч. Евросинема

L.I.E. – Магистралата към Лонг Айлънд

САЩ, 2001, 97 мин.

Режисьор: Майкъл Куеста

 15-годишният Хауи живее само с баща си, който не се интересува  от него.  Момчето е част от банда, която ограбва къщите около магистралата  на Лонг Айлънд. Докато един ден не попадат в къщата на Джон, който съвсем не е такъв, за какъвто се представя.

Награди и номинации:

„Независим дух” – награда за дебют /Пол Дейно/, награда за продуцент, номинации за филм, режисьор, сценарий, главна мъжка роля /Брайън Кокс/ и поддържаща мъжка роля /Били Кей/; МФФ Лос Анджелис – Награди за филм и за мъжка роля /Пол Дейно/; МФФ Милано – Награда за най-добър филм;  МФФ Единбург – Награда за режисура;  МФФ Довил – Награда на журито; МФФ Барселона – Награда за най-добър филм; МФФ Копенхаген – Награда за най-добър филм; Сънданс – Официална селекция.


18 септември /четвъртък/ - 21.00ч. Дом на киното

20 септември /събота/ - 20.30ч Евросинема

Контейнер / Container

Швеция, 2006, 72 мин.

Режисьор: Лукас Мудисон

Поредният провокиращ експеримент на шведския режисьор Лукас Мудисон /”Лиля завинаги”/. Оцветен в черно и бяло, филмът представя вътрешния свят на един мъж и една жена, които не се чувстват добре в собствените си тела. Съсредоточен изцяло върху визията, без диалог, само с помощта на задкадров глас, режисьорът прониква дълбоко в човешките мисли.

Награди и номинации:

МФФ Берлин – Официална селекция;  МФФ Ротердам – Официална селекция;      МФФ Осло – Официална селекция; МФФ Лондон – Официална селекция

 

 

16 септември /вторник/ - 20.30ч. Евросинема

Целувка по устните / Kissing on the Mouth

САЩ, 2005, 78 мин.

Режисьор: Джо Суонбърг

Животът на група младежи отблизо.  Водещият филм на новото течение в американското независимо кино – mumblecore.  Фокусът е върху хората между 20 и 30 години, актьорите са непрофесионалисти, а сценарият се изгражда с течение на снимките.

Награди и номинации:

МФФ Монреал – Официална селекция; МФФ Чикаго – Официална селекция;          МФФ Сан Франциско – Официална селекция

 

 

23 септември /вторник/ - 20.30ч. Евросинема

Невинност / Innocent

Хонг Конг/ Канада, 2005, 80 мин.

Режисьор: Саймън Чънг

Хонг Конг. 17-годишният Ерик трябва да замине заедно с родителите си в Канада. Животът на момчето тотално се обърква, защото освен разликата в традициите на Изтока и тези на Запад, Ерик трябва да се бори и със своята сексуална ориентация.

Награди и номинации:

МФФ Хонг Конг – Официална селекция; МФФ Солун – Официална селекция;              МФФ Чикаго – Официална селекция

 

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 1741 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 05.09.2008 22:01
20.08.2008 19:20 - 10 prikazki

П о з  о р    представя

 

Десет приказки

Dus Kahaniyaan

Индия, 2007, 115 мин.

 

Режисьори: Санджай Гупта, Рохит Рой, Хензал Мехта, Апурва Лакия, Мегна Гулзар, Джасмит Доди

 

6 ИЗЯВЕНИ РЕЖИСЬОРА.

10 ПРИКАЗНИ ИСТОРИИ.

1 ЕКЗОТИЧНО ПЪТЕШЕСТВИЕ

 

Десет вълнуващи източни новели, обединени около идеята да бъдат събрани в един филм най-нашумелите имена в индийското кино, сред които носителят на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала във Венеция  Насерудин Шах, любимката на Боливуд Шабана Азми, носителят на 2 награди за най-добър актьор от фестивала в Мумбай Санджай Дат , режисьорът Санджай Гупта, топ моделът Тарина Пател, както и две носителки на титлата „Мис Индия” – Танушри Дат и Неха Дхупиа.

 

 

 

БЛАГОПРИЛИЧИЕ режисьор: Санджай Гупта

Отегчената съпруга на вицепрезидента на фирмата, има извънбрачна връзка с военен. Под претекст, че отива на посещение при леля си, тя се среща с него всеки четвъртък.

 ВЕСЕЛАТА МАГИСТРАЛА режисьор: Хензал Мехта

Двама влюбени колежани обичат да се напушват и да се разхождат по магистралата. Докато един ден не отвличат момичето.

 

ПУРАНМАШИ режисьор: Мегна Гулзар

Единствената дъщеря на една любяща майка е на път да се омъжи. Тя ще направи всичко, за да бъде детето й щастливо. Но една прибързана постъпка ще доведе до драстични промени в живота им.

 

СТРАННИЦИ В НОЩТА режисьор: Санджай Гупта

На всяка годишнина от сватбата двамата съпрузи си споделят по една тайна. Тази година е ред на съпругата. Трябва ли всички тайни да бъдат споделяни?

ЗАХИР режисьор: Санджай Гупта

Един писател е доведен до лудост след като разкрива тайната на жената, която обича.

ДОЛИНАТА НА ЛЮБОВТА режисьор: Джасмит Доди

На път за сватбата си Неха среща непозната жена във влака, която й подарява красив накит и изчезва на следващата гара – „Долината на любовта”.

СЕКС НА ПЛАЖА режисьор: Апурва Лакия

Дино среща мечтаната жена от книгата, която той чете на плажа. Каква изненада е подготвила жената за Дино. Дали всяка мечта си има цена?

 

 ПОРЦИЯ ОРИЗ режисьор Рохит Рой

Един мъж иска самотна вдовица да сподели с него оскъдната порция храна. Звездите на индийското кино Шабана Азми и Насерудин Шах в една приказка за моментите, които ни сплотяват.

 

  ГУБАРЕ режисьор: Санджай Гупта

След скандал с мъжа си в автобуса, Анита сяда до непознат, който държи 14 червени балона.

ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ режисьор: Санджай Гупта

Двама приятели от подземния свят са в конфликт. Техният възход е в детството им, сега те са влиятелни престъпници, дали падението им скоро ще ги сполети.

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 1481 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 20.08.2008 19:24

П о з  о р   представя

 

 

КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ

 

КЪСОМЕТРАЖНИ ПРОВОКАЦИИ ПРЕЗ АВГУСТ

 

П оз ор   ще представи в Дома на киното продължение на програмата „Късо съединение”, включваща проекти, обединени около идеята за късата форма на филмовия изказ. В рамките на 3 седмици, вечерните прожекции в четвъртък отново ще предизвикат вниманието на зрителите с нестандартните подходи на вече утвърдени режисьори. Програмата ще бъде открита на 7 август с шедьовъра „Тромпетът”, включващ новелите на Вим Вендерс, Джим Джармуш, Чън Кайгъ, Спайк Лий, Аки Каурисмаки, Вернер Херцог и Виктор Ерисe. Седмица по-късно на 14 август ще бъде показана и втората част от проекта, състоящ се от 10 минутни късометражни новели на известни режисьори – „Виолончелото”. Сред авторите в този филм са Бернардо Бертолучи, Жан Люк Годар, Иржи Менцел, Майкъл Радфорд, Ищван Сабо, Майк Фигис, Фолкер Шльондорф и Клер Дени.

Програмата за август ще завърши на 21-ви с индийската антология „Десет приказки”, включваща късометражни новели на утвърдени индийски режисьори като Санджай Гупта, Апурва Лакия и Хензал Мехта.


ПРОГРАМА

 

07.08 /четвъртък/ - 21.00ч. Дом на киното

13.08 /сряда/ - 20.30 ч. Евросинема

18.08 /понеделник/ - 21.00ч. Дом на киното


Тромпетът / Ten Minutes Older: The Trumpet

Испания, Великобритания, Германия, Финландия, Китай, Холандия, 92 мин.

Режисьори: Вим Вендерс, Джим Джармуш, Чън Кайгъ, Спайк Лий, Аки Каурисмаки, Вернер Херцог, Виктор Ерисe

 

Проектът  „Тромпетът” включва седем новели на утвърдени  режисьори. Всеки един от тях представя своята история с продължителност 10 минути, като връзката между отделните новели е музикална тема,  в изпълнение на тромпет.


 

14.08 /четвъртък/ - 21.00ч. Дом на киното

25.08 /понеделник/ - 21.00ч. Дом на киното

20.08 /сряда/ - 20.30ч. Евросинема


Виолончелото / Ten Minutes Older: The Cello

Великобритания, Германия, Франция, 101 мин.

Режисьори: Бернардо Бертолучи, Жан Люк Годар, Иржи Менцел,

Майкъл Радфорд, Ищван Сабо, Майк Фигис, Фолкер Шльондорф,

Клер Дени

 

„Виолончелото” продължава идеята на „Тромпетът”, като музиката свързваща отделните новели се изпълнява на чело.

 

 

21.08 /четвъртък/ - 21.00ч. Дом на киното


 Десет приказки / Dus Kahaniyaan

Индия, 2007, 115 мин.

Режисьори: Санджай Гупта, Рохит Рой, Хензал Мехта, Апурва Лакия, Мегна Гулзар, Джасмит Доди

 

Десет вълнуващи източни новели, обединени около идеята да бъдат събрани в един филм най-нашумелите имена в индийското кино, сред които носителят на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала във Венеция  Насерудин Шах, любимката на Боливуд Шабана Азми, носителят на 2 награди за най-добър актьор от фестивала в Мумбай Санджай Дат , режисьорът Санджай Гупта, топ моделът Тарина Пател, както и две носителки на титлата „Мис Индия” – Танушри Дат и Неха Дхупиа.

 

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 1571 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 12.08.2008 04:40
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 294535
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91