Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2009 16:57 - Други светове
Автор: pozor Категория: Изкуство   
Прочетен: 3909 Коментари: 1 Гласове:
0



П оз ор    представя

ЕДНО МИСТИЧНО ПЪТУВАНЕ ИЗ ТАЙНИТЕ НА АМАЗОНКА

ДРУГИ СВЕТОВЕ

Франция, 2004, 75 минути

Режисьор: Ян Кунен

image

„НИЕ НЕ ЗНАЕМ И НЯМА КАК ДА ЗНАЕМ ВСИЧКО!”

Дж. Колауей

 

Идеята за филма се заражда, докато Ян Кунен снима „Доберман”. По-късно докато режисьорът снима „Блубъри” в районите на Мексико и Перу, той открива традициите и културата на племето Шипибо-Конибо. Кунен се съсредоточава върху живота на шаманите и растенията, които те употребяват. Най-често шаманите изпадат в състояния на транс чрез  халюциногенни вещества. Какви възможности се откриват и какви рискове крият шаманизмът и опиатите, които практикуващите използват?  Едно мистично пътуване из тайните на Амазонка.

 

Shaman – от тюркски, означава „този, който знае”. Първоначално се използва в Северна Азия и Монголия за назоваване на народните лечители.

 

image

 

image

 

Някои антрополози и изследователи определят шаманите като посредници между материалния и духовния свят, които пътуват между световете в състояние на транс. Когато попадне в света на духовете, шаманът общува с  тях и иска помощ за лечение, за добър улов или за промяна на времето. Шаманизмът се основава на схващането, че видимият свят се контролира и е населен с невидими сили или духове, които влияят върху живота на хората.

 

 

 

image

 

Ян Кунен е роден на 2 май 1964г. в Утрехт, Холандия.

Преди игралния му дебют „Доберман”/1997/ е известен с работата по клиповете на „Erasure”“Lay All Your Love On Me”, “Voulez-vous” и “Always”. Още с дебютната си седмица на екран, „Доберман” придобива статуса „култов”. Актьорският състав включва имена като Венсан Касел, Чеки Карио, Моника Белучи, Ромен Дюри и Гаспар Ное.

През 2004г. Кунен снима втория си игрален филм „Блубъри”. В главната роля отново е Венсан Касел, а сред останалите имена в каста са Майкъл Медсън, Джулиет Луис, Колм Мийни и Чеки Карио. Докато снима в мексиканската джунгла, Кунен е обсебен от идеята да заснеме документален филм за обитателите на дивите райони в Америка.

„Други светове” представя традициите и културата на племето Шипибо- Конибо, обитаващо джунглата в района на Перу.

Интересът на Ян Кунен към документалното кино продължава и със следващия му филм „Даршан”, в който режисьора представя тайнствата на Индия.

През 2007г. на голям екран излиза екранизацията по романа на Фредерик Бегбеде „99 франка”.

През 2008-ма Ян Кунен е един от осемте режисьора взели участие в проекта „8”. Останалите са Вим Вендерс, Гюс Ван Сант, Мира Наир, Гаел Гарсия Бернал, Джейн Кеймпиън, Гаспар Ное и Абдерахман Сисако.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Хей, а има ли как да се гледа някъд...
15.04.2009 01:12
Хей, а има ли как да се гледа някъде?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 294286
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91