Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 17:36 - Madonna - from closer in Sofia, from further in Nice
Автор: pozor Категория: Изкуство   
Прочетен: 3371 Коментари: 0 Гласове:
2



Madonna – отблизо в София

и отдалеч в Ница

 

Преди 3 години за първи път видях Мадона на живо. Беше истинско земетресение! Завинаги остана най-добрият концерт, на който съм бил. Преди около месец видях U2 и си мислех, че това може да бъде единственото шоу, което да детронира Мадона от концертната ми класация. Не успяха. Но концертът в София е „абсолютният шампион”. /Така се изразяват голяма част от спортните коментатори по БНТ, звучи по-убедително дори и от шампион/.

 

image

 

Още преди да се разбере, че ще има концерт в София, вече бях гледал “Sticky And Sweat” шоуто в Ница. Стадионът там беше по-малък от „Васил Левски”, но също толкова претъпкан с фенове. Измежду тях Боно и Елтън Джон. И ние, но тъй като нямаше билети за Golden circle, бяхме на терена. Но сега, когато бях само на метър от Мадона в София, оцених, че мултимедийното шоу няма как да се види ако си до самата сцена /затова вече сме взели решение, че ще гледаме концертите на Мадона по два пъти – първо отдалеч и след това отблизо/.

Българската публика е много по-емоционална от френската, затова и самото шоу е много по-въздействащо, когато си заобиколен от екзалтирани фенове.

В Ница отидохме пред стадиона около 14ч. и вече се бяха събрали около 10 000 желаещи да видят иконата /много изтъркано определение, но пък много й подхожда/. Прекарахме 4 часа на невероятен пек, докато най-накрая се озовахме на стадиона. В София отидохме около 15ч. и пред нас имаше около 100 човека /все пак това беше входът за Golden circle/. Този път почакахме по-малко от 3 часа и се озовахме пред самата сцена.

 

image

 

В Ница подгряваше Робин. Явно французите не се интересуваха от нея, защото преди да се наредим сред хилядите чакащи, я видяхме до едно дърво в градинката пред входа на стадиона да дава интервю. Беше само тя и журналистът. Нямаше нищо против да й направим няколко снимки.

В битката между Лоран Улф в Ница и Пол Оукънфолд в София, безспорен победител е вторият. За първи път ми се случи, публиката да е в екстаз още преди да е видяла звездата. По време на Celebration атмосферата беше точно толкова нагорещена, колкото и по време на изпълненията на Мадона. Танцьорите истински се забавляваха както на сцената, така и с публиката.

image

И на двете места почакахме повече от час, докато Мадона излезе на сцената. Но както отбеляза един приятел в София: „В момента, в който я видях, всичко й простих!”. Без значение дали си в Ница или в София шоуто те грабва от първата минута, обсебва те и не те пуска до финалния надпис „Game Over”, когато искаш всичко да продължи вечно, но се сещаш, че при Мадона всичко е изчислено до последната минута и тя няма да се върне на сцената.

image

Всички сме поканени в sticky and sweet фабриката на Мадона. Имаш чувството, че от мултимедията наистина ще потече лепкавата смес и ще захароса цялата тълпа. C-A-N-D-Y кралицата се появява на своя трон. Публиката не може да повярва. Натиск върху предните редици, всеки иска да е по-близо.”Get up out of your seat, come on up to the dance floor…” приканя Мадона и всички сме готови да я последваме.

image

 

На сцената вече е луксозен ролс ройс. Лимузината се приближава бавно към края на сцената под звуците на „Beat Goes On”. Само на метър от публиката. Не знам какво е било изражението на лицето й в Ница, но в София Мадона беше усмихната. Беше очарователна. Беше красива. За нечовешкото й тяло не могат да се намерят думи.

Началните бийтове на 4 Minutes, но това е заблуда. Всъщност следва Vogue. Песента, която влезе в историята на live performances с онова шеметно пренасяне във френския кралски двор по време на връчването на наградите на МТV. Оттогава парчето неизменно присъства в туровете на Мадона и се е превърнало в едно от най-очакваните от феновете.

image

 

С веселяшката мултимедия на “Into the Groove” Мадона ни върна обратно в 80-те. Видяхме как в продължение на минута Мадж подскача на въже и след това започва да пее. През 90-те издаде “I’m Breathless”, след това изпълнение имаш чувството, че никога не остава без дъх.

image

 

Последва частта, в която Кралицата отдава чест на Краля. Хилядите от стадиона казаха отново „Сбогом!” на Майкъл Джексън. Вече си нямаме Крал на попа, но “God save the Queen”. Тук е и първото разминаване в сет листа на двата концерта. В Ница Мадона изпълни „Heartbeat и „Borderline”, а в София – Holiday” и Dress You Up”. Втората не е от най-въртяните й парчета от 80-те, но има един незабравим live от турнето й Who’s That Girl, по време на който Мадона се преоблича на сцената и се появява в най-дебилния си вид ever. Задължително трябва да се види!

image

 

Екраните ни връщат обратно в 80-те, после в средата на 90-те и отново в наши дни – гледаме кадри с визията на Мадона през годините. На сцената има цели 5 кралици. “She’s Not Me” ни убеждава оригиналът.

“Music makes the people come together В случая наистина музиката беше обединила всички.  На стадиона имаше хлапета на 10 и бабите им на 60, хора с ти-шърти на “Rammstein”  и други с фланелки на Eminem, гримирани като фолк звезди барбита и маскирани като Мадона гейове, леко сърдити чичковци, които бяха зарязали нивите на село, за да доведат дъщерята в Софията, че не може сама да се оправи и стотици чужденци, най-вече турци, които не доумяваха защо Мадона е пропуснала страната им.

След “Music” последва дълъг инструментал с нотки от “Rain” и “Here Comes the Rain Again”  на „Юритмикс”. Впечатляваща дъждовна мултимедия и двама симпатични азиатски танцьори.

image

 

Мадона вече е върху роял, черна роба покрива цялото й тяло. Оградена е от хиляди пиксели, които символизират нейния космически кораб. Парчето е “Devil Wouldn’t Recognize You” – едно от най-силните попадение в последния албум “Hard Candy”.

 

image

 

След кратко космическо пътешествие Мадона ни води на истинско циганско джамборе. Началото е с „Урок по испански” и след като успешно се справим с обучението, идва ред на джипси кулминацията – „La Isla Bonita в компанията на циганския оркестър „Колпаков”. За първи път песента беше изпълнена в този вариант по време на благотворителния Live Earth. Тогава Мадона се появи с култовите „Gogol Bordello” и записа едно от най-запомнящите се участия в кариерата си. Минутки за отдих, по време на които оркестърът изпълнява Doli Doli, а Мадона заслужено отпива две малки. В така наречената „циганска част” са включени и последния сингъл от албума “Hard Candy” – „Miles Away”, както и акапелна версия на  You Must Love Me. Мултимедията в тази част е изключително въздействаща и се радвам, че бях по-назад в Ница, защото в София нямаше как да оценя десетките гранични печати, които изпълваха екраните по време на виртуалното пътуване, което Мадона организира на публиката.

image

 

You Must Love…  дълга пауза, през която публиката полудява и крещи Ме! Мадона е доволна, докарала е всички до екстаз. Може да премине към последната част от шоуто.

Както всяко турне на звездата и това носи политически и хуманитарни послания. С мултимедийното „Get Stupid” в Ница Мадона подкрепи Барак Обама, в София Обама вече беше президент, така че кадрите бяха сменени. Но посланието да се замислим за света, в който живеем и за нашето бъдещето, отново мощно атакуваше съзнанието.

Последната част на шоуто започна с доста досадната “4 Minutes”. Не знам защо имам такава ненавист към тази песен, но тя със сигурност е най-слабото парче в последния й албум. Хореографията обаче беше завладяваща и дори тази песен истински ме радваше. Мадона танцуваше с виртуален Джъстин. Май не споменах, че по време на „Human Nature” на екраните се появи и Britney bitch.

И 20 години назад с „Like a Prayer”, този път с елементи на „Feels Like Home на Meck. През далечната 1989-та Мадона реши, че вече няма да е сладкото материално момиче и сложи едно ново начало с едноименния албум. И до днес „Like a Prayer” е един от трите ми задължителни албума на Мадона.

Следват две песни от друг задължителен албум – „Ray of Light. В София Мадона е заменила  Hung Up с „Frozen”. По време на песента прозвучават строфи от „Open Your Heart”.  На мултимедията тече онова незабравимо, лъхащо студенина  видео на Крис Кънингам.

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make that change - част от текста на “Man in the Mirror” на Джако грейва върху екраните.

Следва „Ray of Light”. Здраво китарно соло, Мадона крещи: Are you ready to jump? И се започва едно бясно подскачане. Добре, че стадионът е пълен и няма как да паднеш, защото след толкова изразходвана енергия, започваш леко да губиш контрол и да залиташ наляво-надясно.

Финалът е с Give It To Me. И в София „Нейно Величество” слезе при простосмъртните. В Ница това не се случи.

За всички, за които това е бил първи концерт в живота, ще последват много разочарования, защото летвата, която вдига Мадона не може да бъде надскочена. Остава да очакваме и следващия път София да бъде част от турнето й.

Текст: Здравко Григоров

Снимки: Ангел Хаджийски

 




Тагове:   Sofia,   Madonna,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 294547
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91