Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: pozor Категория: Изкуство
Прочетен: 293812 Постинги: 61 Коментари: 6
Постинги в блога от Ноември, 2008 г.
19.11.2008 11:43 - Flowers of the Quran

П оз ор    представя

ПРЕЗ ЯНУАРИ

ЦВЕТЯТА НА КОРАНА

Филми на Аббас Киаростами, Мохсен Махмалбаф,  Надир Мокнеш,

Бахман Гобади, Маджид Маджиди,

Самира Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал

 

През януари сдружение „Позор” ще представи за първи път в България панорамата „Цветята на Корана”, включваща филми, произведени в страните от Близкия изток. В продължение на месец, зрителите ще видят непоказвани у нас филми на майстори като Аббас Киаростами, Мохсен Махмалбаф, Еран Риклис и Юмит Юнал. Специален акцент ще бъде направен върху киното на Иран, като ще бъдат показани 10 от най-успешните филми, заснети в страната през последните 5 години.

 

Сред заглавията в панорамата ще бъде носителят на наградата „Кристална мечка” и на Наградата за мир от МФФ Берлин  „Костенурките могат да летят”/ “Turtles Can Fly” на режисьора Бахман Гобади. Трогателната история за децата, които обезвреждат мини на турско-иранската граница е най-награждаваният ирански филм за последните 5 години. Носител е на наградата „Златна раковина” за най-добър филм от МФФ Сан Себастиан, Наградата на публиката от филмовите фестивали в Ротердам, Сао Пауло и Мексико Сити, както и на още десетки филмови награди от световни кино форуми.

 В програмата ще бъде и филмът „Булката от Сирия” / “The Syrian Bride” на режисьора Еран Риклис, който беше специален гост на „Киномания 2008”, където представи филма си „Лимонова градина”. Историята за момиче от Израел, което трябва да се омъжи за сириец, когото никога не е виждала спечели Наградата на публиката на МФФ Локарно.  Филмът беше абсолютният фаворит на фестивала в Монреал, където взе наградата на ФИПРЕССИ, наградата на публиката и още две от специалните награди на фестивала. Актрисата Хиам Аббас беше номинирана от Европейската филмова академия за най-добра женска роля, а филмът е фаворит на публиката в Израел, където е номиниран в цели 7 категории за наградите на Израелската филмова академия. Музиката към филма е записана от оркестъра на Българското национално радио, а композиторът Сирил Морин е номиниран от Европейската филмова академия за най-добра музика, написана специално за филма.

Шедьовърът на Юмит Юнал „Девет” / ”Dokuz” ще  представи турската филмова школа на панорамата. Режисьорът на „Истанбулски приказки” показва една различна гледна точка към ежедневието на обикновените хора, живеещи в Истанбул. Филмът е носител на наградата за най-добър филм от фестивала в Истанбул, изпълнителят на главната роля Фикрет Кушкан получава наградата за главна мъжка роля от филмовия фестивал в Анкара, а актрисата Сера Йълмаз за най-добра женска роля от фестивала в Истанбул.

Категория: Изкуство
Прочетен: 1596 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 03.12.2008 19:51
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 293812
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91