Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: pozor Категория: Изкуство
Прочетен: 293769 Постинги: 61 Коментари: 6
Постинги в блога от Декември, 2008 г.

П оз ор    представя

ЦВЕТЯТА НА КОРАНА

12 януари – 12 февруари 2009

Дом на киното, Евросинема,

Червената къща

Филми на Аббас Киаростами, Мохсен Махмалбаф, Надир Мокнеш, Бахман Гобади, Маджид Маджиди, Самира Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал

 

image

 

На 12 януари ще стартира новият проект на „Позор” „Цветята на Корана”. В рамките на един месец зрителите ще могат да видят непоказвани досега в България шедьоври на режисьори от  Близкия изток като Аббас Киаростами, Мохсен Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал и Самира Махмалбаф. Специален акцент ще бъде направен върху киното на Иран, като ще бъдат показани 10 от най-успешните филми, заснети в страната през последните 5 години. 

„Цветята на Корана” ще бъде открит на 12 януари в „Дома на киното” с филма „Плачът на мравките” на Мохсен Махмалбаф. История за иранска двойка, която пътешества из Индия и опознава отблизо традициите и ритуалите на местното население. Зрителите стават свидетели на обичаи като индийска сватба и традиционното къпане във водите на река Ганг. Филмът е селектиран в официалната програма на фестивала в Ротердам.

В програмата са включени филмите „Специалитет Палома” – носител на наградата „Люмиер” за най-добър френскоезичен филм за 2008-ма и „Вива Алжир” на най-известния алжирски режисьор Надир Мокнеш. Главните роли и в двата филма се изпълняват от Биюна и Надя Каси, любимите актриси на Мокнеш.         

  Сред заглавията в панорамата ще бъде носителят на наградата „Кристална мечка” и на Наградата за мир от МФФ Берлин  „Костенурките могат да летят” на режисьора Бахман Гобади. Трогателната история за децата, които обезвреждат мини на турско-иранската граница е най-награждаваният ирански филм за последните 5 години. Носител е на наградата „Златна раковина” за най-добър филм от МФФ Сан Себастиан, Наградата на публиката от филмовите фестивали в Ротердам, Сао Пауло и Мексико Сити, както и на още десетки филмови награди от световни кино форуми.      

   Сред акцентите в програмата е филмът „Булката от Сирия” на режисьора Еран Риклис, който беше специален гост на „Киномания 2008”, където представи филма си „Лимонова градина”. Историята за момиче от Израел, което трябва да се омъжи за сириец, когото е виждала само по телевизията, печели Наградата на публиката на МФФ Локарно.  Филмът е абсолютният фаворит на фестивала в Монреал, където взима наградата на ФИПРЕССИ, наградата на публиката и още две от специалните награди на фестивала. Актрисата Хиам Аббас е номинирана от Европейската филмова академия за най-добра женска роля, а филмът е фаворит на публиката в Израел, където е номиниран в цели 7 категории за наградите на Израелската филмова академия. Музиката към филма е записана от оркестъра на Българското национално радио, а композиторът Сирил Морин е номиниран от Европейската филмова академия за най-добра музика, написана специално за филма.     

Сестрата на Мохсен Махмалбаф – Самира, ще бъде представена със спечелилия наградата на журито от фестивала в Кан „В пет следобед”.

  Скандалният турски филм „Таква” ще има една единствена прожекция в Дома на киното.  Филмът на Йозер Къзълтан е носител на наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Берлин, наградата на журито от фестивала в Сараево, както и на четири награди от фестивала „Златен портокал” в Анталия.      

   Другото турско предложение е филмът „Девет” на режисьора Юмит Юнал, познат на зрителите от „Истанбулски приказки”. Филмът е носител на наградата за най-добър филм от фестивала в Истанбул, изпълнителят на главната роля Фикрет Кюшкан получава наградата за главна мъжка роля от филмовия фестивал в Анкара, а актрисата Сера Йълмаз за най-добра женска роля от фестивала в Истанбул.                                                   

 Аббас Киаростами ще бъде представен с разтърсващия „Десет”. Филм – откровение, чрез който надникваме отвъд покритите тела и се докосваме до вътрешния свят на ислямската жена.                                      

Скандалният израелски филм „Япония, Япония” също е включен в програмата на „Цветята на Корана”.  Дебютът на Лиор Шамриц е приет много добре от световната критика и присъства в селекцията на голяма част от престижните фестивали, сред които Локарно, Сараево и Амстердам.               

Специален акцент ще бъде направен върху киното на Иран от последните години. В програмата са включени филми, отличени на кинофестивала „Фаджр”, представящ най-доброто от иранското кино. Сред заглавията са двата филма на Маджид Маджиди „Баран” и „Цветът на Рая”, носители на „Гран При” от фестивала в Монреал и включени в селекцията на Карлови Вари, Торонто, Ротердам и Солун. Най-известната жена – режисьор, работеща в Иран Пуран Дерахшанде  ще бъде представена с два филма: „Свещ на вятъра” и „Вечните деца”. Обявените  за най-добър ирански филм за 2006-та „Толкова близо, толкова далеч” и най-добър ирански филм за 2007-ма „Нощният автобус” също са включен в програмата на „Цветята на Корана”. Част от проекта е и филмът „Студена сълза”, с който изгрява звездата на Голшифте Фарахани, която в момента дели екран с Леонардо ди Каприо и Ръсел Кроу във филма на Ридли Скот „Мрежа от лъжи”. Акцент в иранската програма е филмът „Иран – Седемте лица на една цивилизация” - триизмерно представяне на седем хилядолетната история на Иран. Компютърна възстановка на древната архитектура и представяне на обичаите, и начина на живот на древните перси.

 „Цветята на Корана” ще бъде закрит на 12 февруари с прожекция в Дома на киното на филма „Джеляледин Руми – Танцът на любовта”. Режисьорът Кюршат Къзбаз кани зрителите на мистично пътешествие из тайнствения свят на дервишите и загадъчната поезия на великия персийски поет Руми.

 

 

ПРОГРАМА

12.01/пн./ – Дом на киното - 19.00ч. - ПЛАЧЪТ НА МРАВКИТЕ,  реж. Мохсен Махмалбаф, 85’

13.01/вт./ – Червената къща19.30ч. - ЯПОНИЯ, ЯПОНИЯ, реж. Лиор Шамриц , 65’ 14.01 /ср./ - Евросинема – 18.30ч. - ИРАН – СЕДЕМТЕ ЛИЦА НА ЕДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, реж. Фарзин Резаеян, 65

15.01/чт./ – Дом на киното19.00ч. – КОСТЕНУРКИТЕ МОГАТ ДА ЛЕТЯТ, реж. Бахман Гобади, 98’

16.01 /пт./ - Евросинема – 18.30ч. – ЗАД ЗАВЕСА ОТ МЪГЛА, реж. Парвиз Шейх Таади, 96

19.01/пн./ – Дом на киното19.00ч. – ДЕСЕТ , реж. Аббас Киаростами, 91’

20.01/вт./ – Червената къща – 19.30ч. – СТУДЕНА СЪЛЗА, реж. Азизолла Хамиднежат, 96’ 21.01 /ср./ - Евросинема – 18.30ч. – НОЩНИЯТ АВТОБУС, реж. Киумарс Пурахмад, 98"

22.01/чт./ – Дом на киното19.00ч. – СПЕЦИАЛИТЕТ ПАЛОМА, реж. Надир Мокнеш, 134’

23.01 /пт./ - Евросинема – 18.30ч. – ИРАН - СЕДЕМТЕ ЛИЦА НА ЕДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, 65"

23.01 /пт./ - Евросинема - 19.30ч. - ЦВЕТЪТ НА РАЯ, реж. Маджид Маджиди, 90"

26.01/пн./- Дом на киното19.00ч. – В ПЕТ СЛЕДОБЕД , реж. Самира Махмалбаф, 105’

27.01 /вт./ - Евросинема – 18.30ч. – ПРАЗЕН ЛИСТ, реж. Насер Тагваи, 115

28.01 /ср./ - Червената къща 19.30ч. – ЦВЕТЪТ НА РАЯ, реж. Маджид Маджиди, 90

29.01 /чт./ - Дом на киното19.00ч. ТАКВА, реж. Йозер Къзълтан, 96’

30.01 /пт./ - Евросинема – 18.30ч. – ВЕЧНИТЕ ДЕЦА, реж. Пуран Дерахшанде, 110"

2.02 /пн./ - Дом на киното – 19.00ч. БУЛКАТА ОТ СИРИЯ, реж. Еран Риклис, 97’ 3.02 /вт./ - Червената къща19.30ч. БАРАН, реж. Маджид Маджиди, 94’ 4.02 /ср./ - Евросинема – 18.30ч. – ТОЛКОВА ДАЛЕЧ, ТОЛКОВА БЛИЗО, реж. Сейед Реза Мир-Карими, 121

5.02 /чт./ - Дом на киното 19.00ч. – ВИВА АЛЖИР, реж. Надир Мокнеш, 113’

6.02 /пт./ - Евросинема – 18.30ч. – СВЕЩ НА ВЯТЪРА, реж. Пуран Дерахшанде, 90

9.02 /пн./ - Дом на киното19.00ч. – ДЕВЕТ, реж. Юмит Юнал, 91’

10.02 /вт./ - Червената къща 19.30ч. -  ТОЛКОВА ДАЛЕЧ, ТОЛКОВА БЛИЗО, реж. Сейед Реза Мир-Карими, 121 11.02 /ср./ - Евросинема – 18.30ч. – БАРАН, реж. Маджид Маджиди, 94

12.02 /чт./ - Дом на киното – 19.00ч. РУМИ – ТАНЦЪТ НА ЛЮБОВТА, реж. Кюршат Къзбаз, 80’

 

Цена на билетите:

Дом на киното, Червената къща - 6 лв./ 4лв. за учащи и пенсионери

Евросинема – 6 лв.

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 2626 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 20.01.2009 10:44

П оз ор    представя

ЦВЕТЯТА НА КОРАНА

12 януари – 12 февруари 2009

Дом на киното, Евросинема,

Червената къща

Филми на Аббас Киаростами, Мохсен Махмалбаф, Надир Мокнеш, Бахман Гобади, Маджид Маджиди, Самира Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал

 

 На 12 януари ще бъде открит новият проект на „Позор” „Цветята на Корана”, включващ филми, произведени в страните от Близкия Изток. В рамките на един месец зрителите ще могат да видят непоказвани досега в България произведения на майстори като Аббас Киаростами, Мохсен Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал и Самира Махмалбаф.      

  Специален акцент ще бъде направен върху киното на Иран, като ще бъдат показани 10 от най-успешните филми, заснети в страната през последните 5 години.                                            

 „Цветята на Корана” ще продължи до 12 февруари в салоните на „Дома на киното”, „Евросинема” и „Червената къща”, като проектът включва повече от 20 заглавия, голяма част от които ще бъдат показани еднократно в рамките на панорамата.

  Проектът стартира на 12 януари в „Дома на киното” с филма „Плачът на мравките” на Мохсен Махмалбаф. История за иранска двойка, която пътешества из Индия и опознава отблизо традициите и ритуалите на местното население. Зрителите стават свидетели на обичаи като индийска сватба и традиционното къпане във водите на река Ганг. Филмът е селектиран в официалната програма на фестивала в Ротердам.

 Носителят на наградата „Люмиер” за най-добър френскоезичен филм „Специалитет Палома” ще има една единствена прожекция в рамките на „Цветята на Корана”. Алжирският режисьор Надир Мокнеш кани отново своите любими актриси Биюна и Надя Каси, за да изпълнят ролите на собственичка на агенция за запознанства и нейната красива подчинена, които се опитват да разрешат проблемите на хората, потърсили услугите на агенцията.

 

Специален акцент в рамките на панорамата „Ново иранско кино” ще бъде документалният филм „Иран – Седемте лица на цивилизацията” на  д-р Фарзин Резаеян. Триизмерно представяне на седем хилядолетната история на Иран. Компютърна възстановка на древната архитектура, представяне на обичаите и начина на живот на древните перси.

Категория: Изкуство
Прочетен: 1777 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 03.12.2008 19:50
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 293769
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91