Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: pozor Категория: Изкуство
Прочетен: 295166 Постинги: 61 Коментари: 6
Постинги в блога от Юни, 2010 г.
imageimageimageimageimageimageimageimage

ПОЗОР представя


МАГИЯТА НА ИНДИЯ

11.06 – 24.06.2010

 Евро синема

 

image


Коса от Индия
13.06 /нд./ – 18.00ч., 15.06 /вт./ – 20.15 ч.

Даршан – Прегръдката
14.06 /пн./ – 18.00ч.

КУМБ МЕЛА: Песента на реката
12.06 /сб./ – 17.00ч., 17.06 /чт./ – 16.45ч.

Миграции
16.06 /ср./ – 17.45ч.

Десет приказки
12.06 /сб./ – 21.30ч.

Докха
16.06 /ср./ – 21.30ч.

 

От 11 юни „Позор” канят зрителите в „Евро синема” на едно вълнуващо пътешествие из тайнствените ритуали и красивите забележителности на Индия в рамките на филмовото предизвикателство „Магията на Индия”. В програмата са включени премиерният „Коса от Индия”, който съпоставя живота в бедните гета на Западна Бенгалия и луксозните квартали на Мумбай. Мечтите на малката Гита, която никога не е напускала селото си и желанията на преуспялата Сангита, която работи в модно списание.

Пример за това, че всеки в Индия може да е щастлив, независимо дали живее бедно в Раджастан или се радва на лукса в Делхи е антологията „10 приказки”. Десет вълнуващи източни новели, събрали в един филм най-нашумелите имена в индийското кино, сред които носителят на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала във Венеция Насерудин Шах, любимката на Боливуд Шабана Азми, отличеният на фестивала в Мумбай Санджай Дат, един от най-влиятелните режисьори в страната - Санджай Гупта, топ моделът Тарина Пател, както и носителките на титлата „Мис Индия” – Танушри Дат и Неха Дхупия.

Най-свещеният празник в индуистката религия Кумб Мела е показан отблизо във филма „Кумб Мела: Песента на реката”. Според индуистката митология, боговете и демоните се сблъскали във велика битка за стомна с божествен нектар. При сблъсъка няколко капки от нектара на безсмъртието паднали на четири свещени днес места – град Аллахабад, където се срещат трите реки Ганг, Ямуна и невидимата подземна река Сарасвати, град Харидвар по поречието на Ганг, град Уджайн край река Шипра и град Нашик до река Годавари.

 

image


Битката на боговете продължила 12 божествени дни, които се равняват на 12 човешки години. Затова в наши дни на всеки 12 години се провежда големият празник Кумб Мела. Милиони поклонници, принадлежащи към различните касти, прииждат от всички краища на Индия, за да се изкъпят в реките, в които са паднали капките на безсмъртието и да се очистят от греховете си.

Биографичният филм на Ян Кунен „Даршан – Прегръдката” ще запознае зрителите с феномена Мата Амританандамай – Амма. Тя е един от най-влиятелните духовни водачи на нашето време. Известна е с това, че прегръща всеки дошъл за „даршан”/среща/, като понякога й се случва да прегръща десетки хиляди за един ден.

Най-обичаната индийска режисьорка Мира Наир ще бъде представена с проекта „Миграции”, четири новели с неочакван край, чиято развръзка е продиктувана от четири букви - СПИН. Мира Наир е и продуцент на филма, а сред актьорите са светила като Шабана Азми, Ирфан Кхан и Панкадж Капур.

„Докха” е типичният пример за успешен продукт на Боливуд. Красиви актьори, заплетена история, завладяваща музика, радост и сълзи.

Всички, които искат да се обогатят с културата, да съпреживеят традициите и да опознаят народа на Индия, могат да го направят чрез филмовата панорама „Магията на Индия”, която ще тече през юни в „Евро синема”.

 

Коса от Индия - Hair India

Италия-Индия, 2009, 75 мин.

Режисьори: Марко Леопарди и Рафаеле Брунети

"Докато подготвял сватбата си
с богинята Падмаватхи,

Вишну натрупал голям дълг
към Кубера, ковчежникът на боговете,

който след като определил
висока лихва решил, че заемът

ще може да се изплати от следващите
поколения през идните векове..."

- из Индуистката митология

Семейството на малката Гита посещава свещен индуистки храм в Западна Бенгалия, където всички даряват своята коса. По същото време в Мумбай преуспяващата журналистка Сангита решава, че трябва да удължи своята коса. За целта тя се свързва с Томас, който работи в голяма компания за обработка на коса в Рим. Едно пътешествие, което започва из автентичните малки улички на Западна Бенгалия, преминава през забързаното ежедневие в двата мегаполиса Мумбай и Рим, и завършва отново сред бедните квартали на индийската провинция.

 

image

 

Даршан - Прегръдката

Darshan - The Embrace

Франция-Индия, 2006, 106 мин.

реж. Ян Кунен

Филм за Мата Амританандамай.  Тя е един от най-влиятелните духовни водачи на нашето време. Известна е с това, че прегръща всеки дошъл за „даршан”/среща/, като понякога й се случва да прегръща десетки хиляди за един ден. Французинът Ян Кунен снима Амма в продължение на няколко месеца, пътува от Калкута до Варанаси, за да заснеме хората, които очакват срещата си с Амма.

 

КУМБ МЕЛА: Песента на реката

Kumbh Mela: Songs of the River

Индия – САЩ, 2004, 60 мин., режисьор Надим Удин

 

Потопете се в тайнствата на Ганг!

Елате на едно приказно пътешествие из индуистката митология!

Запознайте се със свещения празник Кумб Мела!

Според индуистката митология, боговете и демоните се сблъскали във велика битка за стомна с божествен нектар. При сблъсъка няколко капки от нектара на безсмъртието паднали на четири свещени днес места – град Аллахабад, където се срещат трите реки Ганг, Ямуна и невидимата подземна река Сарасвати, град Харидвар по поречието на Ганг, град Уджайн край река Шипра и град Нашик до река Годавари.

Битката на боговете продължила 12 божествени дни, които се равняват на 12 човешки години. Затова в наши дни на всеки 12 години се провежда големият празник Маха Кумб или Кумб Мела. Милиони поклонници, принадлежащи към различните касти, прииждат от всички краища на Индия, за да се изкъпят в реките, в които са паднали капките на безсмъртието и да се очистят от греховете си.

Една от големите атракции на празника са отшелниците садху - индуистки мистици и аскети, практикуващи йога, които са изцяло отдадени на медитация и съзерцаване на Брахман, за да достигнат мокша – четвъртата, последна, най-висша цел в живота на индуистите, при която те преминават отвъд земното съществуване. Сред тях с най-голям авторитет са членовете на сектата Нага. Нага нямат право да се задържат на едно място повече от три дни, нито да спят под покрив. Те ходят напълно голи, намазани с пепелта на ритуалния огън, в който са изгорили земните си желания.

 Кумб Мела фигурира в Книгата на рекордите Гинес като най-грандиозното струпване на хора в света. За последен път Кумб Мела се провежда през 2001г., когато повече от 70 милиона се потапят в свещените води на Ганг.

 

Миграции – Migration

Индия, 2007, 71 мин.

Режисьори: Мира Наир, Вишал Бхардвадж, Фархан Актар, Сантош Сиван

С Шабана Азми, Ирфан Кхан,Самира Реди, Айеша Такиа, Панкадж Капур

Гранд дамата на индийското кино Мира Наир е в основата на проекта „Миграции”. През 2007-ма Наир кани едни от водещите имена в Боливуд, за да се включат към заснемането на четири късометражни филма, обединени под общото заглавие „Миграции”. Филмът е продуциран от „Мирабай Филмс” – независима филмова компания, ръководена от Мира Наир.

Самата Мира Наир режисира единия от филмите, като кани за изпълнител на главната роля Ирфан Кан, с когото вече е работила в „Здравей, Бомбай!” и „Името”. Актьорът приема предложението, въпреки че по това време снима „The Darjeeling Limited” и вече е подписал договор за участието си в най-добрия филм за 2008-ма „Беднякът милионер”.

 

Десет приказки - Dus Kahaniyaan

Индия, 2007, 115 мин.

Режисьори: Санджай Гупта, Рохит Рой, Хензал Мехта, Апурва Лакия, Мегна Гулзар, Джасмит Доди

Десет вълнуващи източни новели, събрали в един филм най-нашумелите имена в индийското кино, сред които носителят на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала във Венеция Насерудин Шах, любимката на Боливуд Шабана Азми, отличеният на фестивала в Мумбай Санджай Дат, един от най-влиятелните режисьори в страната - Санджай Гупта, топ моделът Тарина Пател, както и носителките на титлата „Мис Индия” – Танушри Дат и Неха Дхупия.

 

image

 

БЛАГОПРИЛИЧИЕ режисьор: Санджай Гупта

Отегчената съпруга на вицепрезидента на фирмата, има извънбрачна връзка с военен. Под претекст, че отива на посещение при леля си, тя се среща с него всеки четвъртък.

ВЕСЕЛАТА МАГИСТРАЛА режисьор: Хензал Мехта

Двама влюбени колежани обичат да се напушват и да се разхождат по магистралата. Докато един ден не отвличат момичето.

ПУРАНМАШИ режисьор: Мегна Гулзар

Единствената дъщеря на една любяща майка е на път да се омъжи. Тя ще направи всичко, за да бъде детето й щастливо. Но една прибързана постъпка ще доведе до драстични промени в живота им.

СТРАННИЦИ В НОЩТА режисьор: Санджай Гупта

На всяка годишнина от сватбата двамата съпрузи си споделят по една тайна. Тази година е ред на съпругата. Трябва ли всички тайни да бъдат споделяни?

ЗАХИР режисьор: Санджай Гупта

Един писател е доведен до лудост след като разкрива тайната на жената, която обича.

ДОЛИНАТА НА ЛЮБОВТА режисьор: Джасмит Доди

На път за сватбата си Неха среща непозната жена във влака, която й подарява красив накит и изчезва на следващата гара – „Долината на любовта”.

СЕКС НА ПЛАЖА режисьор: Апурва Лакия

Дино среща мечтаната жена от книгата, която той чете на плажа. Каква изненада е подготвила жената за Дино? Дали всяка мечта си има цена?

ПОРЦИЯ ОРИЗ режисьор Рохит Рой

Една порция ориз предизвиква голям скандал между звездите на индийското кино Шабана Азми и Насерудин Шах.

ГУБАРЕ  режисьор: Санджай Гупта

След скандал с мъжа си в автобуса, Анита сяда до непознат, който държи 14 червени балона.

ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ режисьор: Санджай Гупта

Двама приятели от подземния свят са в конфликт. Техният възход е в детството им, сега те са влиятелни престъпници, дали падението им скоро ще ги сполети.

 

Докха - Dhokha

Индия, 2007, 117 мин.

Режисьор: Пуджа Бат

В ролите: Музамил Ибрахим, Тюлип Джоши, Анупам Кер, Гюлшан Гровер

Понякога предателството не може да бъде забравено!

 

Мюсюлманинът Заид Ахмед работи като полицай в Мумбай. Отдаден на работата си, уважаван от своите колеги и обществеността, той е доказателство за успешната интеграция на поклонниците на друга вяра в Индия.

 

В нощта на смъртоносна бомбена атака, Заид работи неуморно, за да помогне на десетките пострадали.  Бомбеният атентат се оказва повратен момент за личния живот на Заид. Сред множеството жертви е открито тялото на съпругата му Сара.

 

Случаят става още по-заплетен, когато от полицията съобщават, че раните по тялото на Сара са типични за хора, извършили самоубийствен атентат.

 

Какво е накарало красивата Сара да жертва живота си?

 

image

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 3036 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 295166
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91