Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: pozor Категория: Изкуство
Прочетен: 293817 Постинги: 61 Коментари: 6
Постинги в блога от Юли, 2010 г.

Фатих Акин, Аббас Киаростами, Том Тиквер, Апичатпонг Уирасетакул, Кейт Бланшет, Кийра Найтли, Хю Джакман, Пол Бетани, Дарил Хана, Джеф Голдблум, Волфганг Бекер, Аньес Варда, Ален Рене, Жак Тати, Ерик Ромер, Джеймс Лий, Джош Хартнет, Джеймс Гандолфини

 

КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ 2010

 

29.07.2010г. – 26.08.2010г.

Дом на киното, Евро синема, Dada Cultural Bar

 

ПРОГРАМА

 

imageimage

 

За трета поредна година сдружение „Позор” ще раздвижи културните пластове в столицата през лятото с фестивала за късометражно кино „Късо съединение”. В рамките на месец Дом на киното, Евро синема и Dada Cultural Bar ще предложат качествена доза кратки филми, отличени на престижни филмови фестивали.

Фестивалът стартира на 29 юли в Дома на киното с прожекцията на хита от Берлинале „Германия 09”, включващ късометражни филми на най-изявените съвременни немски режисьори. Сред имената са носителят на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин Фатих Акин, носителят на награда „Независим дух” Том Тиквер, режисирал филмови класики като „Бягай, Лола” и „Парфюмът”, носителят на Европейска филмова награда за режисура за филма „Сбогом, Ленин!” Волфганг Бекер и номинираният за „Златна палма” за филма „Отминали години” Ханс Вайнгартнер.

Един от акцентите на „Късо съединение 2010” е „Историите на изгубените души”. Проект от 7 кратки истории, в който се включват някои от най-нашумелите имена в Холивуд. Красавиците Кейт Бланшет, Кийра Найтли и Дарил Хана са в компанията на неустоимите Хю Джакман и Джош Хартнет. Към звездната компания се присъединяват и британските звезди Пол Бетани и Майкъл Гамбън, както и „г-н Сопрано” – Джеймс Гандолфини и Джеф Голдблум.

 

image

 Историите на изгубените души


Тазгодишният носител на „Златна палма” от фестивала в Кан Апичатпонг Уирасетакул ще бъде представен с късометражната новела „Светли хора”, включена във филма „Състоянието на света”. Сред останалите режисьори на „Състоянието на света” са португалецът  Педро Коста, номиниран за „Златна палма”, индийката Айша Ейбрахам и белгийката  Шантал Акерман, номинирана за „Златна мечка” от фестивала в Берлин.

С филмовия експеримент „Пет, посветени на Одзу” иранецът Аббас Киаростами отдава почит към японската легенда Ясуджиро Одзу. В средата на миналия век Одзу е сред явленията в световното кино, а филмите му „Токийска история”, „Ранно лято” и „Краят на лятото” печелят награди на множество престижни фестивали.

Най-добрите режисьори на Малайзия ще бъдат представени в програмата „15 от Малайзия” - една от водещите източни кинематографии, съвсем непозната за родните киномани. Сред имената са отличената с „Кристална мечка” на „Берлинале” Ясмин Ахмад, носителите на наградата „Тигър” от фестивала в Ротердам Тан Чуй Муи и Юхан Хо, както и най-известният режисьор на страната Джеймс Лий.

За ценителите на далекоизточното кино е и програмата „В страната на Великата стена и червените знамена”, в която ще бъдат показани късометражни филми представящи традициите и празничните карнавали в Китай. Ще бъде направен акцент върху представленията She Huo, посветени на боговете на земята и огъня, които са основна атракция по време на Големия пролетен фестивал.

 

image

 В страната на Великата стена и червените знамена


В специално селектирана за фестивала програма ще бъдат представени късометражни филми на класиците на френското кино Рене Клеман, Жак Тати, Ален Рене, Ерик Ромер и Аньес Варда.

„Късо съединение 2010” продължава до 26-ти август в София, част от програмите ще бъдат прожектирани и в Пловдив, Варна и Бургас.


Категория: Изкуство
Прочетен: 3031 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 19.07.2010 10:25
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 293817
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91