Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2008 19:48 - Цветята на Корана откриване
Автор: pozor Категория: Изкуство   
Прочетен: 1782 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.12.2008 19:50


П оз ор    представя

ЦВЕТЯТА НА КОРАНА

12 януари – 12 февруари 2009

Дом на киното, Евросинема,

Червената къща

Филми на Аббас Киаростами, Мохсен Махмалбаф, Надир Мокнеш, Бахман Гобади, Маджид Маджиди, Самира Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал

 

 На 12 януари ще бъде открит новият проект на „Позор” „Цветята на Корана”, включващ филми, произведени в страните от Близкия Изток. В рамките на един месец зрителите ще могат да видят непоказвани досега в България произведения на майстори като Аббас Киаростами, Мохсен Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал и Самира Махмалбаф.      

  Специален акцент ще бъде направен върху киното на Иран, като ще бъдат показани 10 от най-успешните филми, заснети в страната през последните 5 години.                                            

 „Цветята на Корана” ще продължи до 12 февруари в салоните на „Дома на киното”, „Евросинема” и „Червената къща”, като проектът включва повече от 20 заглавия, голяма част от които ще бъдат показани еднократно в рамките на панорамата.

  Проектът стартира на 12 януари в „Дома на киното” с филма „Плачът на мравките” на Мохсен Махмалбаф. История за иранска двойка, която пътешества из Индия и опознава отблизо традициите и ритуалите на местното население. Зрителите стават свидетели на обичаи като индийска сватба и традиционното къпане във водите на река Ганг. Филмът е селектиран в официалната програма на фестивала в Ротердам.

 Носителят на наградата „Люмиер” за най-добър френскоезичен филм „Специалитет Палома” ще има една единствена прожекция в рамките на „Цветята на Корана”. Алжирският режисьор Надир Мокнеш кани отново своите любими актриси Биюна и Надя Каси, за да изпълнят ролите на собственичка на агенция за запознанства и нейната красива подчинена, които се опитват да разрешат проблемите на хората, потърсили услугите на агенцията.

 

Специален акцент в рамките на панорамата „Ново иранско кино” ще бъде документалният филм „Иран – Седемте лица на цивилизацията” на  д-р Фарзин Резаеян. Триизмерно представяне на седем хилядолетната история на Иран. Компютърна възстановка на древната архитектура, представяне на обичаите и начина на живот на древните перси.



Тагове:   откриване,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 294489
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91