Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2010 10:13 - Сатори фест 2010
Автор: pozor Категория: Изкуство   
Прочетен: 3442 Коментари: 0 Гласове:
0



Позор представя

САТОРИ В УТРОТО НА ЕСЕНТА

21.10.2010 – 04.11.2010

Дом на киното Евро синема Червената къща Dada Cultural Bar

 

За втора година почитателите на азиатското кино ще имат повод да празнуват – от 21 октомври до 4 ноември в София ще се проведе фестивалът „Сатори в утрото на есента”. Форумът ще бъде открит с пищната продукция на Чън Кайгъ „Живот в грим”. Филм посветен на най-голямата звезда на Пекинската опера Мей Ланфан. Лентата е с награда „Златен петел” за най-добър азиатски филм за 2009-та.

 

image

Живот в грим


 

Своята европейска премиера на фестивала ще има провокативния „Пънк от Пекин”. Австралиецът Шон Джефърд представя пекинския ъндърграунд така, както никой местен не би посмял - бръснати глави, татуировки, тонове алкохол и шумна музика.

 

В програмата силно са застъпени фаворитите на най-иновативния филмов фестивал в Европа – този в Ротердам. Сред тях са носителите на награда „Тигър” „С цвете в джоба” и „Любовта побеждава всеки”, фаворитът на публиката „Ер Дон”, както и отличеният с наградата на ФИПРЕССИ „Сляпото прасе, което мечтаеше да полети”.

 

image

Сляпото прасе, което мечтаеше да полети


 

След като на миналогодишното издание на „Сатори в утрото на есента”  българските зрители за първи път са сблъскаха официално с носителя на „Златна палма” Апичатпонг Уирасетакул, тази година отново ще могат да гледат негов филм – ‘’Iron Pussy’’ - убийствена пародия на екшън филмите и мелодрамите от 70-те.

 

В програмата на фестивала е включен и един от най-успешните японски филми през последните години „Глътка чай” на режисьора Катсухито Иши. Задълбочен портрет на едно нетрадиционно японско семейство, в което майката съвместява домакинската работа със създаването на анимационни филми, дядото помага на майката с различни ексцентрични идеи относно филмите и в същото време се опитва да запише своето първо парче, а на внучката постоянно и се привижда уголемена версия на самата нея.

 

image

Глътка чай


 

Специален акцент ще бъде поставен върху киното на Малайзия. Някои от най-известните имена на малайзийската нова вълна присъстват в афиша на фестивала. Зрителите ще могат да видят дебютния филм на Тан Чуй Муй „Любовта побеждава всеки”, предизвикал фурор както сред публиката, така и сред критиката на фестивала в Ротердам и отличен с престижната награда „Тигър”. Два от най-успешните филма на Джеймс Лий – „Незаменимата перална машина” и „Преди да заобичаме отново” също ще имат своята премиера пред българска публика.

 

image

Преди да заобичаме отново


Джеймс Лий е един от най-любопитните творци на Малайзия, бивш графичен дизайнер, в момента той режисира театрални постановки, създава впечатляващи инсталации, с които е чест гост на Музея за модерно изкуство в Куала Лумпур и пише сценарии за филми, които сам режисира.

 

„Сатори в утрото на есента” продължава до 4 ноември в салоните на „Дома на киното”, „Евро синема”, „Червената къща” и Dada Cultural Bar.

 

Програмата на фестивала ТУК!

 

 

ПАРТНЬОРИТЕ:

image


image

 

Da Huang Pictures  www.dahuangpictures.com



Тагове:   музика,   изкуство,   китай,   Япония,   филм,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pozor
Категория: Изкуство
Прочетен: 293770
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 91